Lamborghini šokiral z moderno reinkarnacijo legendarnega modela Countach - Actinia Cars
17/08/2021

Lamborghini šokiral z moderno reinkarnacijo legendarnega modela Countach

Lamborghini je ravnokar predstavil omejeno serijo modela Countach LPI 800-4, s katero se želi pokloniti, kot že samo ime pove, legendarnemu modelu Countach.

Moderna reinkarnacija enega najbolj ikoničnih modelov iz Sant’Agate bo izšla ravno prav, da počasti 50 obletnico obstoja modela Countach. LPI 800-4 si želi originalu najbolj približati s svojo obliko, pod tem retro dizajnom pa je obilica moderne tehnologije, ki smo jo že videli v modelu Sian.

Čeprav so se oblikovalci trudili povzeti originalne linije, pa jim že zaradi dimenzij in razmerij Lamborghini Aventadorja, na katerem je novi model osnovan, to ni povsem uspelo. Eden izmed večjih oblikovalskih izzivov je bil že ta, po kateri različici se sploh zgledovati. Countach je bil namreč v vseh svojih iteracijah na sceni skoraj dve desetletji, zato so se tudi oblikovalci potrudili pokloniti večim znanim izvedenkam. 

Če so prednji žarometi še nekako skladni z originalom, pa so zadnje luči, ki so izposojene direktno iz modela Sian, morda nekoliko prevelika deviacija od nekega homogenega retro dizajna. Stranska silhueta je ohranila obliko zagozde, ki je značilna za model Countach, posebno pozornost pa so namenili tudi platiščem, ki sicer merijo 20 palcev spredaj in 21 palcev zadaj.

Po modelu Sian je povzet tudi blago hibridni pogonski sklop, katerega osrednji akter je mogočni 6,5 litrski dvanajstvaljnik, ki uspe s pomočjo elektrike pridelati kar 814 konjskih moči. Sam atmosfersko gnani pogonski agregat uspe razviti 780 konjskih moči, dodatnih 34 konjskih moči pa prispeva še majhni 48V elektromotor, ki je nameščen znotraj 7 stopenjskega avtomatiziranega menjalnika. To je skupaj s štirikolesnim pogonom dovolj za pospešek do stotice v vsega 2,8 sekunde, manj kot 6 sekund kasneje že drvi s hitrostjo 200 kilometrov na uro, končna hitrost pa se ustavi pri neverjetnih 355 kilometrih na uro.

Notranjost je mešanica modelov Aventador in Sian, z nekaj manjšimi novostmi kot so novi zračniki. Po aventadorju je povzel volanski obroč in sedeže, Sian pa je prispeval novi 8,4 palčni infozabavni zaslon, armaturno ploščo, vratne obloge in sredinsko konzolo. Tako je navkljub retro zunanjosti, notranjost moderna in prenovljena, kar morda ne bo vsem po godu.

Skupno bodo izdelali samo 112 primerkov modela Countach, pričakovana cena pa bo okoli 2,2 milijona €, kar je nekje primerljivo z modelom Sian. To je verjetno tudi zadnji avtomobil na aventadorjevi osnovi, saj lahko kmalu pričakujemo novi superšportnik iz lamborghinijevih vrst, ki bo na vrhu ponudbe z novo hibridno arhitekturo zamenjal to generacijo V12 superšportnikov. 

Avtor: Luka Janežič